söndag 21 augusti 2016

Kakaosmörs kakor

Här kommer ett enkelt och smarrigt recept på kakaosmörs kakor. Lite smöriga, lite smuliga och perfekta till en varm kopp av valfritt slag.
Frys gärna in dom om du inte äter dom alldeles ljummen färska. Det går att äta dom direkt ur frysen, då blir de lite sådär sega i konsistensen!



Kakaosmörs kakor 


  • 1 dl kokosmjöl
  • 3 dl bovetemjöl
  • 1 1/2 dl kakaosmör
  • 1 msk sötning (jag använde rissirap) 
  • 1 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1-2 tsk kardemumma 
  • 1 tsk bakpulver

Gör såhär: Sätt ugnen på 180 grader. Smält kakaosmöret i ett vattenbad och rör i sötningen. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. När smöret är smält, vispa för hand ner mjölblandningen i smöret. Blir det alldeles för torrt, späd med lite vatten. 
Klä en plåt med bakplåtspapper. Om degen blir lös: klicka ut små runda kakor med hjälp av en sked. Om degen blir kompakt: rulla till små bollar i händerna och platta ut dom något på plåten. 

Grädda dom i ca 15-20 minuter. Håll koll så de inte bränns mot slutet. Som sagt, äts inte alla upp direkt, frys dom gärna :) 


Konsistensen på smeten kan skilja sig åt beroende på vilket märke som används på dina mjölsorter, vissa suger t.ex. åt sig mer vätska än andra. Gillar du att det smakar mer sött? Ta då mer sötning. 

Fri från:  Mejerier, ägg, nötter, gluten och raffinerat socker. 




3 kommentarer:

  1. Vad är kakaosmör? Kan man använda annat?

    SvaraRadera
  2. Vad är kakaosmör? Kan man använda annat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är fettet/oljan av kakaobönan :) Finns både kallpressade varianter och varmpressade.Du kan använda vanligt riktigt smör om du tål det eller kokosolja. Smaken blir ju dock inte densamma.. Men prova gärna! Du kanske kan krydda med någon krydda du gillar? Jag tänker kanel, kakao eller varför inte mer av kardemumma och lite ingefära? :) Lycka till :)

      Radera