söndag 25 september 2016

Saftig äppelkaka

För första gången i Sverige så har äpplet fått sin egna dag och det är idag. Jag tänkte då passa på att posta ett recept på en saftig äppelkaka. Som du ser på bilderna valde jag att använda en avlång form men du kan lika gärna använda en springform också.

Så om du väljer att fira dagen eller bara vill passa på att baka av alla fantastiska äpplen som just nu är i säsong så kommer ett recept här! 













Saftig äppelkaka


  • 12 dadlar
  • 3 ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 3 msk kokosolja, smält
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk kanel
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 nypa salt 

Fyllning: 

  • 2 små äpplen eller 1 stort
  • Kanel


Gör såhär: Sätt ugnen på 150 grader. Mixa först ihop dina färska dadlar som du kärnat ur, i din matberedare. Mixa sedan ner resterande ingredienser till en slät smet. 

Fyllningen gör du enkelt genom att skala dina äpplen eller om du föredrar skalet på, tvätta enbart bort eventuell smuts. Skiva tunna skivor och blanda runt i kanel. 

Häll över smeten i en bakplåtstäckt form eller en smord form med exempelvis kokosolja och kokosflingor. Tryck ner de kaneltäckta äppelskivorna något i smeten.

Grädda i ugnen i ca 30 minuter. Testa gärna att sticka i en provnål. Det ska fortfarande vara lite kletigt men inte rinnande.


Fri från: Gluten, mejerier, raffinerat socker och baljväxter. 


Låt svalna innan servering. Går utmärkt att frysa!
Ät den som den är eller tillsammans med vaniljsås, glass eller grädde. Vaniljsås i "raw-style" på cashewnötter eller en med ägg och kokos. Kanske vispad kokosgrädde eller glass på nötter eller kokos. Finns massvis med alternativ till den " vanliga" varianten. Är det något du skulle vilja ha recept på? Säg till isf.

Ha en fin söndag, andas och njut av idag :)

Kram
- Lina





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar