lördag 17 september 2016

Sötpotatispaj med rostad mandelkräm




En paj som passar både som en del av ett kalas med kanske vispad kokosgrädde, bananglass, cashewgrädde, ja i stort sett är det bara fantasin som sätter stopp. Äter du komjölks produkter kan du välja vaniljglass eller vispad grädde. Eller helt enkelt äta den som den är med en kopp te, iste en varm dag eller en stark ingefärsdryck.

Kanske inte innehåller de vackraste färgerna men smakerna är fantastiska.

Sötpotatis är verkligen ett tacksamt livsmedel att baka med! 














Sötpotatispaj med rostad mandelkräm

Pajen:
  • 1 stor ugnsrostad sötpotatis
  • 3 ägg
  • 3 msk kokosmjöl
  • 8 dadlar
  • 1 dl smält kokosolja
  • 1 msk kanel
  • 1tsk kardemumma
  • 1 tsk mald ingefära
  • Havssalt
Mandelkräm:
  • 2 dl mandlar
  • 1/2 dl smällt kokosolja
  • 1 dl kokosgrädde
  • 1-2 msk kokossocker
  • Havssalt
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att ugnsrosta din sötpotatis om du inte har gjort det. Annars börjar du med att plocka ur kärnorna ur dadlarna och mixa först ihop dom. Blanda sedan i övriga ingredienser och mixa ihop till en slät smet. 
Smörj en form med avtagbara kanter med kokosolja och grädda sedan kakan i ugnen i ca 25 minuter. 

Mandelkrämen gör du genom att rosta dina mandlar i ugnen. Jag använder alltid blötlagda mandlar trots att jag sedan väljer att hetta upp dom. Rosta dom i ca 10-15 minuter på 175 grader. Se till så de inte bränns och rör gärna om efter halva tiden. När mandlarna svalnat, kör dom i matberedaren en stund. Du ska inte köra dom så länge så det blir ett mandelsmör om du vill ha lite "crunch" kvar. Alltså lite bitar kvar. Ha i resten av ingredienserna till mandelkrämen och mixa ihop. Smaka av med havssalt. 

När din gräddade paj har svalnat, bred över mandelkrämen och förvara den i kylskåp innan den ska serveras. 


TIPS: Jag tycker verkligen att du ska ta dig tiden att rosta dina egna mandlar för det ger en sådan god smak, vill du dock ha ett "latemans-tips" så köper du färdigt mandelsmör i butik eller på nätet. Smaken blir som sagt inte riktigt densamma. 

Fri från: Gluten, mejerier, raffinerat socker och baljväxter. 


Hoppas det ska smaka! 
Kram 

- Lina :) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar